49 - 60 рецепти од 71 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 |
Посни макарони со печурки >
Сосотојки:
500 гр. макарони
500 гр. печурки
100 гр. грашок
2 чешниња лук
1 главица кромид
1 чаша бело вино
1 лажица брашно
1 лажица растителен маргарин
1/2 чаша масло
сол
Упатства:
На врело масло испржете го ситно сецканите лук и кромид и додадете ги ситно сецканите печурки и лист од першун. Пржете додека не испари течноста. Додадете вино и брашно разматено во две лажици вода. На крајот додадете го обарениот грашок и гответе на умерен оган уште 30 минути. Во меѓувреме обарете ги макароните, ставете ги во чинија и прелејте ги со растопениот маргарин и со сосот од печурки и грашок.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат од компири и риба >
Сосотојки:
1 кгр. компири
100 гр. маргарин
200 гр. обарена и од коски исчистена риба
200 гр спанаќ
200 гр. моркови
1 лажичка маргарин кристал
сол
бибер
2 чешниња лук
Упатства:
Обарете ги компирите во солена вода, исцедете ги, додадете му маргарин и испасирајте ги.
Намачкајте со масло три парчиња проѕирна фолија и на нив исплескајте три еднакви кори од пире.
на првата ставете фил од иситнета риба и обарен спанаќ зачинет по вкус.
На другата кора ставете мешавина од риба и обарен морков, а на третата мешавина од риба, спанаќ и морков.
Секоја кора завиткајте ја во ролат и ставете ја во фрижидер добро да се стегне.
Исечете ги ролатите на парчиња и сервирајте.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пита со кељ >
Сосотојки:
500 гр. готови кори
100 гр. кромид
150 гр. ориз
500 гр. кељ
100 мл. масло
сол
бибер
Упатства:
Обарете го кељот и исечете го на крупно. Кромидот испржете го, а оризот обарете го.
Зачинете и ставете першун.
Во подмачкан плех наизменично редете кори и фил и завршете со кори.
Исечете ја питата на коцки, премачкајте ја со масло и вода и печете околу половина час на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна гриз торта >
Сосотојки:
1,3 л. вода
15 супени лажици шеќер
6 супени лажици соино млеко во прав
250 гр. пченичен гриз
може и 50 гр. кокос, по желба
1 л. вода
3 пудинзи од чоколадо
100 гр. чоколадо за готвење
12 супрни лажици шеќер
6 супени лажици соини млеко во прав
Упатства:
1,3 л. вода треба да зоврие со 15 лажици шеќер, се додаваат 6 лажици соино млеко во прав и постепено се додава 250 гр. гриз и се меша на тивок оган околу 5 минути. Додека е уште жешко се става во тавче средна големина.
Во 800 мл. вода се става 6 лажици соино млеко во прав. Додека зоврива водата, на страна се разматуваат 3 пудинзи со 12 лажици шеќер во 200 гр. ладна вода, што потоа се додаваат во зовриената вода. Заедно се вари 2-3 минути. Додека е уште жешко се додава 100 гр. посно чоколадо за готвење. Додека е пудингот уште жежок се става врз уште топол гриз.
Може одозгора да се поспе со кокос или цимет.
Кога ќе се излади, се става во фрижидер. Потоа се сече на коцки и се сервира.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од леќа >
Сосотојки:
леќа, хељда, морков во ист сооднос (на пр. по ? шолја од сите)
средината од 2-3 парчиња стар леб
по желба праз/кромид/лук/магдонос
сол, бибер, кари, вегета
Упатства:
Леќата се вари околу 30 мин. (да биде цврсто зрното) и се цеди. Хељдата се мие, се вари во малку вода (колку да ја покрие), првата вода се фрла; во втората вода се додава сол; кога ќе ја впие целата вода тогаш е сварена. Морковот се бари на пареа или се вари (ако се употребува праз истата постапка како за морковот). Зеленчукот се сечка на ситно, се меша со леќата и хељдата (ако нема хељда, може ориз или просо), се додава сув леб и се зачинува по вкус. Смесата се меша убаво, се остава да отстои за да го впие вишокот течност, се обликуваат ќофтиња (или ќебапи). Се редат во тавче посипано со брашно (може палента или презла место брашно) и се печат во претходно загреана рерна до 200°С околу 40 минути до 1 час.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна паштета од ореви >
Сосотојки:
4-5 компири
250 гр. мелени ореви
1-2 лажици доматно пире
1-2 лажици сенф
Сок од ? лимон
Сол, бибер, ситно сечкан млад лук и кромид по вкус
Упатства:
Компирите се лупат, се варат (како за пире); кога ќе се свари водата се одделува (не се фрла, по потреба се додава во пирето). Компирот се пасира, се додаваат оревите и другите состојки. Се меша со миксер и се дотерува по вкус со зачините.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна непечена торта >
Сосотојки:
300 гр. Мелени бисквити
300 гр. Кокосово брашно
250 гр. Маргарин
250 гр. Шеќер
400 мл. Вода
200 гр. Чоколадо
2 лажици масло
Упатства:
Водата и шеќерот да зовријат, се става маргаринот да се стопи. Се трга од оган и се ставаат кокосот и бисквитите. Се меша со лажица. Посебно напареа се топи чоколадото и маслото.
Половина од смесата се става во подмачкан плех, се става половина од чоколадото, па другата половина од смесата. Одозгора се полева со останатото чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна крем супа од печурки >
Сосотојки:
4 – 5 чешниња лук
5-6 сецкани печурки
рендан морков
зачини
3-4 лажици брашно
целер
Упатства:
Ситно сецканиот лук и ренданиот морков се пржат во тенџере, се додаваат сецканите печурки и се пржат додека не добијат боја. Се додаваат 3-4 лажици брашно и се пржи додека брашното не добие боја. Постепено се тура вода во тенџерето и се меша со жица за матење, за да не се добијат грутчиња. Се додава сецкан целер, сол и зачини. Се вари околу 30-тина минути.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пита >
Сосотојки:
500 гр готови кори
За течен фил
200 мл топла вода
1 квасец
150 мл масло
1 лажичка сол
5-6 големи лажици брашно
Фил
соја трошки
печурки
кромид
бибер
сол
Упатства:
Состојките за фил се мешаат во длабок сад. Со него се премачкува цела кора, се става во неа фил од соја трошки, печурки, кромид, бибер и сол. Се витка посебно секоја кора како пирошка и се реди на подмачкана тава. Кога ќе се свиткаат сите кори, одозгора се прелева со течниот фил. Се пече на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна торта со мармалад >
Сосотојки:
1 чаша шеќер
две чаши брашно
една чаша вода
половина чаша масло
1 лажичка сода
1 лажичка цимет
4 големи полни лажици мармалад
Упатства:
Сите состојки се мешаат со лажица и смесата се става во подмачкан плех. Се пече околу 30 минути на 200 Степени.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна ореова торта >
Сосотојки:
5 филџани млака вода
1 лажиче сода бикарбона
2 филџани филџани масло
1 ванила
5 филџани шеќер
4 филџани гриз
5 филџани мелени ореви
5 филџани брашно
2 лажици мармалад
1 лажиче какао
Упатства:
Се мешаат убаво сувите состојки, па се додаваат течните. Убаво се меша додека не се соедини да нема грутчиња Се печи во тавче бр.28, посипано со брашно, на 180 Ц, 30тина мин. По желба се посипува со шеќер во прав. Лесна, брза и вкусна. Напомена филџаните се за кафе од 100 мл.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Вариво од леќа >
Сосотојки:
250 гр. леќа
1 страк млад лук
1 главица кромид
малку корен од целер
лист од першун
1 компир
сос од домати
сол, бибер
Упатства:
Издинстајтего исечканиот лук, кромид, целер и компир. Во садот ставете вода , додадете ја леќата. Посолете, забиберете и додадете сос од домати по вкус. Варете на тивок оган околу 1 час (додека леќата и компирот не се сварат)
Пред крај додадете го исечканиот першун.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот