13 - 24 рецепти од 71 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 6 |
Домашно млеко од јаткасти овошја >
Сосотојки:
1 чаша ореви, житарки или семиња
3 чаши филтрирана вода
3 лажички шеќер (од шеќерна трска, јаворов сируп,агава,стевиа,кокосов шеќер)
1 лажичка кокосово масло/путер (по желба)
1 лажичка соин или сончогледов лецитин
Ванила, какао, по желба
Прстофат морска сол.
Упатства:
По киснењето, бадемите и другите плодови со лушпа треба да се излупат.
Оваа смеса е доволна за 3-4 чаши, па ако не ги испиете веднаш, чувајте го млекото во стаклено шише во фрижидер.
Оревите, бадемите, семките или зрната ги оставате во филтрирана вода да искиснат. Во водата додавате и малку морска сол. Времетраењето на кинеснењето зависи од самите продукти што ќе ги одберете, но најдобро е да ги оставите цела ноќ. За тоа време во семките и зрната се активираат сите хранливи материи и ензимите.
Исплакнете ги семките и исцедете ги. Ставете ги во блендер заедно со филтрирана вода во однос 1:3. На една чаша семки, најдобро е да започнете со две чаши вода, а потоа за време на миксањето да ја додадете третата чаша вода. Блендерот вклучете го со најсилна брзина и миксајте се додека смесата не стане течна и мазна. Во млекото можете да додадете 1 лажичка кокосово масло, да го засладите по вкус со некој природен засладувач, и една лажичка соин или сончогледов лецитин.
Време потребно за подготовка: 24 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од киноа - вкусни и здрави >
Сосотојки:
Потребни производи:
1 лажиче варена киноа
1/2 кромид, ситно сецкан
2 чешниња лук
200 гр замрзнат спанаќ
околу 50 гр бело солено сирење, гмечено или рендано
1 јајце
2 лажици. доматно пире
1/3 лажиче трошки од леб
2-3 лажици. маслиново масло
сол и бибер по вкус
Упатства:
Начин на подготовка:
Извадете го спанаќот од замрзнувачот, одмрзнете го и обидете се да го отстраните целиот вишок вода.
Вклучете ја рерната на 180 степени и обложете плех со хартија за печење.
Загрејте маслиново масло и пржете го кромидот во него додека не омекне. Додадете ситно сецкан или мелен лук и варете уште една минута.
Додадете спанаќ, доматна паста, сол и црн пипер. Гответе 2-3 минути.
Ставете ги киноа, смеса од спанаќ и јајца во сад. Додадете презла и рендано сирење. Проверете дали смесата се формира. Ако се истури, додадете уште малку лебни трошки.
Со лажица обликувајте ќофтиња и ставете ги на хартија за печење.
Печете околу 15 минути, а потоа превртете ги и печете уште 10 минути.
Послужете со млечен сос со лук.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од леќа >
Сосотојки:
леќа, хељда, морков во ист сооднос (на пр. по ? шолја од сите)
средината од 2-3 парчиња стар леб
по желба праз/кромид/лук/магдонос
сол, бибер, кари, вегета
Упатства:
Леќата се вари околу 30 мин. (да биде цврсто зрното) и се цеди. Хељдата се мие, се вари во малку вода (колку да ја покрие), првата вода се фрла; во втората вода се додава сол; кога ќе ја впие целата вода тогаш е сварена. Морковот се бари на пареа или се вари (ако се употребува праз истата постапка како за морковот). Зеленчукот се сечка на ситно, се меша со леќата и хељдата (ако нема хељда, може ориз или просо), се додава сув леб и се зачинува по вкус. Смесата се меша убаво, се остава да отстои за да го впие вишокот течност, се обликуваат ќофтиња (или ќебапи). Се редат во тавче посипано со брашно (може палента или презла место брашно) и се печат во претходно загреана рерна до 200°С околу 40 минути до 1 час.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од црвена леќа >
Сосотојки:
1 чаша од 200 мл. леќа
3- 4 чаши вода
1 главица кромид
5-6 чешниња лук
1 лажица црвен пипер
1 лажица ким
1 лимон
сол
магданос
Упатства:
Измијте ја леќата и нека се исцеди.
Ставете во тенџере вода, па откако ќе зоврие додадете ја леќата, нека се вари на тивко околу 20 мин. Потоа тргнете ја настрана да се излади.
Испасирајте ја, додадете го ситно сецканиот кромид и магданос, пресуваниот лук, кимот, црвениот мелен пипер, сокот од лимонот и посолете според вкус.
Формирајте ќофтиња во големина која вие ја сакате и извалкајте ги во презла. Одлучете вие дали ќе ги пржите или само кратко потпечете во рерна откако ќе ги наредите на сосема малку помастено тавче.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Минeстра чорба >
Сосотојки:
50 грама Целер
•малку Сол
•100 грама Моркови
•малку Мешан зачин
•100 милилитри Маслиново масло
•2 чешниња Лук
•1 главица Кромид
•400 грама Компир
•200 грама Домат
•150 грама Грашок или црвен грав
•100 грама пченка
•малку Црн бибер
Упатства:
Гравот измијте го и оставете го да отстои преку ноќта во вода.
Утредента ситно исецкајте го црниот лук, а кромидот и морковот на кругчиња, а компирот и коренот целер на мали парченца, па додадете го исцедениот грав или грашок и сe заедно пропржете на малку масло.
Кога зеленчукот ќе омекне, додадете малку бибер, бел лук и излупен и на мали парченца исецкан домат, пржете 5 минути, па посипете со зачински билки и налијте со 1,5 литри вода.
Варете додека зеленчукот не стане мек, посолете по вкус и посипете со сецкани листови целер.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Неодоливи посни макарони >
Сосотојки:
500 гр макарони
300 гр печурки
150 гр маслинки
свеж босилек
200 гр брокула
маргарин
кечап
кари
сол
Упатства:
Во сад со зовриена вода ги ставаме макароните да се варат околу 15-20 минути.
Во меѓувреме во тава на малку маргарин ги пржиме печурките и исецканите маслинки на тркалца, Ги додаваме брокулата, босилекот и кечапот/доматен сос.
Откако ќе се сварат макароните, им го додаваме приготвениот сос, промешуваме и ги сервираме со кари сос и друго по желба.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Печена пастрмка >
Сосотојки:
малку Сол
300 грама Пастрмка
1 мала китка Магдонос
3 чешне/ниња Лук
Упатства:
Исчистете ја пастрмката и посолете ја минимално. Исчисете го лукот и ситно исецкајте го. Измијте го магдоносот и исецкајте го. Лукот и магдоносот измешајте ги и со добиената смеса наполнете го стомакот на пастрмката. Положете ја вака наполнетата пастрмка во помастено тавче. Покријте го тавчето со фолија.
Вклучете ја рерната на 200 степени и кога ќе се загрее ставете го тавчето. Печете точно 15 минути. Исклучете ја рерната, извадете ја фолијата и оставете ја пастрмката во рерна уште неколку минути малку да се зарумени.
Сервирајте ја цела во голема чинија и украсете ја по желба.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Печени компири на италијански начин >
Сосотојки:
– 8 компири со средна големина, измиени и исечени во коцки
– 120 г. пармезан
– 60 г. лебни трошки
– ? чаша маслиново масло
– 2 лажици кари сос (или некој друг ваш омилен зачин)
Упатства:
1. Загрејте ја рерната на 425 степени F.
2. Измијте и исечете ги компирите на коцки. Во тенџере со средна големина ставете вода, додадете ги компирите, и гответе ги околу 10 минути само додека малку не омекнат.
3. Во сад, измешајте го пармезанот со лебните трошки и кари зачинот.
4. Веќе исушените компири компири прелиете ги со маслиново масло.
5. Посипете ги со мешавината од пармезан и лебни трошки, се додека не забележите дека сите коцки се добро посипани со смесата.
6. Печете ги 30 минути во рерна или се додека компирите не добијат златно-црвена боја.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилав со зеленчук >
Сосотојки:
2 главици кромид
4-5 зелени пиперки
2-3 супени масло
4 средни домати
2 средни компири
1 сад булгур пилав
2,5 сад варена вода
1 лажичка шеќер
Упатства:
Двете главици кромид и 4-5 те исечкани пиперки пржете ги во 2-3 лажици масло.
4-те домати исечкајте ги на помали парчиња и ставете ги во сад за готвење. На истиот начин исечкајте го и компирот и додадете го во садот за готвење.Околу 5 минути промешајте со дрвена лажица и варете.
Додадете го садот со сварена вода. Компирот да биде полу печен (да не биде печен до крај), додате го исчистениот и измиен пилав. Потоа, додадете 1 лажичка сол и печете се додека оризот не ја впие водата. Откако ќе ја впие водата под капакот на садот за готвење ставете една крпа да постои 5 минути додека да испари.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнета скуша >
Сосотојки:
3 парчиња скуша, околу 1 кгр.
1 лажица презла
3-4 шампињони
1 главица кромид
2 чешниња лук
магдонос
сол
лимон
Упатства:
Исецкајте ги лукот и кромидот и испржете ги. Потоа додадете ги исечканите шампињони и магдонос. Кога ќе се излади додадете 1 лажица презла.
Исчистените риби посолете ги и наполнете ги со подготвениот фил. Врзете ги рибите со кујнски конец и печете на 200 степени. Во текот на печењето завртете ја рибата.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети модри домати >
Сосотојки:
2 модри домати
1 главица кромид
2 чешниња лук
200 гр свежи шампињони
1 тиквица
5 лажици доматно пире
Сирење по желба (било кое млечно сирење)
1 домат или неколку шери домати
Зачини по желба (сол, црн пипер, босилок, мајчина душичка)
Упатства:
Модрите домати ги сечеме на половина по должина и ја вадиме внатрешноста. Вака празни ги ставаме на хартија за печење и ги посолуваме, попрскуваме малку со масло за јадење и ги ставаме 10 минути на 180оЦ. Во меѓувреме ги пропржуваме кромидот и лукот и потоа ги додаваме ситно исецканите печурки и малку вода и динстаме неколку минути. Кон ова ја додаваме внатрешноста од модрите домати, ситно исецкана, и ситно исецканата тиквица. Мешаме и додаваме зачини и оставаме да се динста 10-тина минути. Потоа додаваме доматно пире и динстаме уште неколку минути. Со оваа смеса ги полниме модрите домати и ставаме кругови од доматите. Ги оставаме да се печат на 180 оЦ, 10-15 минути. Потоа при крај ги редиме кришките сирење и допекуваме уште неколку минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети печурки >
Сосотојки:
1. 10-тина големи печурки.
2. 100 грама лебни трошки
(Препечете 2 парчиња леб во рерна или на тост, потоа изронете ги со сукало)
3. 50 грама посен рендан кашкавал
4. 2 големи лажици сок од домати
5. 1 лажица маслиново масло
6. сол и црн пипер за вкус
Упатства:
Измијте ги добро печурките и отстранете им ги рачките. Ставете ги на сува крпа да се исушат.
Во друг сад измешајте ги останатите состојќи, додадете ги ситно исечкани рачките од печурките кои претходно ги отстранивте. Додадете сол и црн пипер по вкус.
Загрејте ја рерната на 190 C
Наполнете ги печурките со вака подготвената смеса. Ставете ги во подмачкан плех на оддалеченост од 2см.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот