37 - 48 рецепти од 71 | Страница: | 1 | << | ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Посни грицки со сончоглед и сусам >
Сосотојки:
250 мл масло
250 мл пиво
250 гр сусам
250 гр лупен сончоглед
1 лажиче сол
2 кесички прашок за печиво
брашно по потреба (околу три шолји)
Упатства:
Ставете ги сите состојки во поголем сад за месење и замесете ги. Тестото убаво се меси за добро да се соединат состојките. Потоа, со помош на сукало се формира кора со дебелина околу 1 см. Со помош на калапи се сечат форми од кората.
Добиените форми се ставаат во намрсена тава со малку маргарин, а од тестото кое останува, се повторува истата постапка како претходно, се додека не се потроши.
Формираните грицки се печат околу 20 минути на температура од 200 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Шпагети со сос од соја >
Сосотојки:
500 г. шпагети
400 г. кромид
250 г. печурки
250 г. соја трошки
200 мл. домата или доматно пире
200 мл. бело вино
2 лажици зачин од зеленчук (Вегета, Зачинал…)
Бибер
Сол
Оригано
Масло
Упатства:
Во длабок сад се става 3 л. вода, малку сол и малку масло и, откако водата ќе зоврие, се додаваат шпагетите и се варат колку што е потребно (колку што пишува на кесичката). Кога ќе се сварат, шпагетите се мијат со студена вода и се цедат. Кромидот се сецка на ситно, а сојата се прелива со врела вода, се остава пет минути да отстои и потоа убаво се цеди од водата. Во друг сад се загрева маслото и се пропржува кромидот, се додаваат печурките и се пржат с? додека не испари водата, притоа се зачинува и забиберува, па се додава сојата и се пржи околу дваесетина минути. Откако убаво ќе се испржи, се додаваат доматата, белото вино и ориганото и се динста уште десетина минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пиперки со пченица >
Сосотојки:
8 пиперки/бабури
200 g буковка
500 g пченица
3 чешниња лук,
100 g домати,
300 g праз,
половина лажичка црвен пипер,
босилек.
Упатства:
Ситно исецкајте го празот и буковката, а доматот исецкајте го на коцкички.
Настрана динстајте го на вода лукот и црвената пиперка, па додадете ја варената и мелена пченица. Додадете босилек и дополнителни зачини по желба, па со подготвената смеса наполнете ги пиперките. Наредете ги во тавче за печење, покријте ги со фолија и печете 30-тина минути на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата со туна и зеленчук >
Сосотојки:
400 g компир
300 g грашок
250 g боранија
Зачини
2 конзерви туна
Упатства:
Сварете ги компирот, грашокот и боранијата, а за време на варењето додајте суви зачини и посолете по вкус.
Исцедете го зеленчукот, а компирот исечете го на парчиња по желба. Ставете ги во голем сад и додајте ја туната, па добро измешајте.
Сервирајте во чинија и украсете со магдонос или босилек.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Брзи посни питулици >
Сосотојки:
4 чаши брашно
2 и 1/2 чаши млака вода
1 лажица сув квасец
2 лажици шеќер
1 лажиче сол
1 лажиче ракија
Масло за пржење
Упатства:
Во еден сад ја ставаме водата, шеќерот, квасецот и лажиче брашно.
Промешуваме и оставаме да се активира.
Додаваме сол, ракија и брашно.
Смесата ја соединуваме со миксер.
Садот го покриваме со прозирна фолија и го оставме реткото тесто да се дуплира.
Може да се замесат и навечер, да одстојат во фрижидер преку ноќта и утрото да се испржат.
Во касерола загреваме масло на умерен оган, никако на јак, бидејќи нема да се испржат во внатрешноста.
Со помош на намастена лажица земаме од тестото и спуштаме во загреаното масло.
Пржиме од едната, па од другата страна.
Испржени ги редиме на хартиени салфети.
Потоа ги сервираме со џем, слатко, шеќер, сирење....
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Посна веге пица >
Сосотојки:
Потребни состојки
- 1 чаша топла вода
- 2 чаши брашно
- 1 пециво
- 4 лажици масло
Упатства:
Замесете тесто од состојките и веднаш направете тенка кора на намрсена тепсија или на хартија за печење(за подобро да го распоредите тестото намрсете ги дланките или исукајте ја кората со сукало). Ставете кечап, оригано, печурки, растителен кашкавал, растителна зденка, маслинки, пченка, грашок и зеленчук по желба. Печете 10тина минути во загреана рерна на 250.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Минeстра чорба >
Сосотојки:
50 грама Целер
•малку Сол
•100 грама Моркови
•малку Мешан зачин
•100 милилитри Маслиново масло
•2 чешниња Лук
•1 главица Кромид
•400 грама Компир
•200 грама Домат
•150 грама Грашок или црвен грав
•100 грама пченка
•малку Црн бибер
Упатства:
Гравот измијте го и оставете го да отстои преку ноќта во вода.
Утредента ситно исецкајте го црниот лук, а кромидот и морковот на кругчиња, а компирот и коренот целер на мали парченца, па додадете го исцедениот грав или грашок и сe заедно пропржете на малку масло.
Кога зеленчукот ќе омекне, додадете малку бибер, бел лук и излупен и на мали парченца исецкан домат, пржете 5 минути, па посипете со зачински билки и налијте со 1,5 литри вода.
Варете додека зеленчукот не стане мек, посолете по вкус и посипете со сецкани листови целер.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пита од вишни >
Сосотојки:
тесто:
250 gr брашно
1 лажица сода бикарбона
175 gr маргарин, на собна температура
3-5 лажици вода
1-2 лажици шеќер (по желба)
фил:
300-500 gr замрзнати вишни без семки, одмрзнати и исцедени
3-5 лажици шеќер
Упатства:
Во сад се мешаат брашното и содата и шеќерот (ако ставате), се додава маргаринот и се меша прво со вилушка па со раце, и на крај се додава водата и се меси додека не се поврзе се во една смеса. тестото се остава на ладно околу пола саат, а потоа 2/3 од него се натапкуваат на дното и страните на округло тавче со пречник од 22 cm, или некое со слична големина, па се става филот, па останатото тесто. се пече во загреана рерна на 200°C околу пола саат.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни крофни >
Сосотојки:
500гр брашно
300 мл топла вода
9 лажици зејтин
1 квасец
1/2 лажица сол
2 лажици шеќер
1 лимон
50 гр шеќер во прав за посипување
500 мл масло за пржење
Упатства:
Квасецот се става во водата да скисне заедно со шеќерот и 2-3 лажици брашно.
Брашното се просејува и се замесува тесто со квасецот, солта и маслото. Ако сакате благи крофни тогаш се ренда и кора од лимон, а ако сакате да бидат солени изоставете го лимонот.
Тестото се остава да стаса, а потоа на набрашнета маса со чаша се вадат крофни.
Стасани крофните се пржат на не многу врело масло додека заруменат од двете страни.Топли се поросуваат со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Посно рижото со печурки >
Сосотојки:
200-300гр Ориз
500гр Шампињони живи
200гр варен грашак
1-2 моркови варени
100гр ореви
Упатства:
Оризот се вари со малку сол или вегета по желба
На страна се пржат исечените шампињони со малку масло.
Од кога ке се свари како пилав оризот, се додава грашакот, печурките и сецкан на коцки морковот како и кршени или сецкани оревчиња..
Може и по желба друг зеленчук.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни слатки со пиво >
Сосотојки:
1 кгр. брашно
500 мл.масло
1 пециво
6 лажици гриз
250 мл пиво
Шербет
800 мл. вода
1 кгр. шеќер
овошје за декорација
Упатства:
Прво се вари шербетот и треба да се излади. Се замесува тесто од состојките. Се прават топчиња и по желба на средина се става некое овошје од слатко или компот, а може и суво овошје. Се пече на намастена тава на 220 Степепени 15-20 минути. Штом се извадат се полеваат врели колачи со изладен шербет. На крај се валкаат во кокос или мелени ореви.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашно млеко од јаткасти овошја >
Сосотојки:
1 чаша ореви, житарки или семиња
3 чаши филтрирана вода
3 лажички шеќер (од шеќерна трска, јаворов сируп,агава,стевиа,кокосов шеќер)
1 лажичка кокосово масло/путер (по желба)
1 лажичка соин или сончогледов лецитин
Ванила, какао, по желба
Прстофат морска сол.
Упатства:
По киснењето, бадемите и другите плодови со лушпа треба да се излупат.
Оваа смеса е доволна за 3-4 чаши, па ако не ги испиете веднаш, чувајте го млекото во стаклено шише во фрижидер.
Оревите, бадемите, семките или зрната ги оставате во филтрирана вода да искиснат. Во водата додавате и малку морска сол. Времетраењето на кинеснењето зависи од самите продукти што ќе ги одберете, но најдобро е да ги оставите цела ноќ. За тоа време во семките и зрната се активираат сите хранливи материи и ензимите.
Исплакнете ги семките и исцедете ги. Ставете ги во блендер заедно со филтрирана вода во однос 1:3. На една чаша семки, најдобро е да започнете со две чаши вода, а потоа за време на миксањето да ја додадете третата чаша вода. Блендерот вклучете го со најсилна брзина и миксајте се додека смесата не стане течна и мазна. Во млекото можете да додадете 1 лажичка кокосово масло, да го засладите по вкус со некој природен засладувач, и една лажичка соин или сончогледов лецитин.
Време потребно за подготовка: 24 минути
<< Сокриј го рецептот