49 - 60 рецепти од 71 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 |
Посни кифлички >
Сосотојки:
140 гр. масло
180 гр. брашно
70 гр. мелени бадеми
30 гр. шеќер
шеќер во прав
Упатства:
Замесете тесто од маслото и брашното, додадете ги измелените бадеми и шеќер. од тестото направете мали кифлички и наредете ги во подмачкан плех.
Печете на умерена температура, но внимавајте да не се зацрвенат. Посипете ги со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни слатки - бовчи >
Сосотојки:
3 фил масло,
2 фил вино
1 пециво
Брашно по потреба
Фил:
4 јаболка лупени рендани
2 лајци гриз
2-3 лајци шеќер во зависност од киселоста на јаболкото
Ореви сецкани
Цимет
Сето ова се меша заедно
Упатства:
Се меси тврдо тесто и се дели на топчиња околу 35-40, се плеска колку тацна големина и се става фил и се виткаат како бовчи. Се печат на 200 степени и на крај се брбелаат со шеќер во прав
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посен ролат "мачкини очи" >
Сосотојки:
250 гр. мелени ореви
200 гр. шеќер
3 дл. бело вино
200 гр. брашно
1 лажичка сода бикарбона
Фил:
1 кесичка пудинг од ванила
5 лажици шеќер
200 гр. маргарин
100 гр. шеќер во прав
сок и кора од 1 лимон
100 гр. чоколадо
4 банани
Упатства:
Измешајте ги мелените ореви, шеќерот, виното и брашното помешано со сода бикарбона. Тавата подмачкајте ја со масло и ставете ја смесата за тесто. печете во претходно загреана рерна на 200 степени.
Печеното тесто ставете го на платнена крпа и завиткајте го во форма на ролат. Оставете го да се излади.
Измешајте го пудингот со шеќерот во прав и сварете го со вода. Додадете го изматениот маргарин во пудингот.Потоа додадете ги мелените ореви и чоколадото стопено на пареа.
Се добро измешајте и рамноерно разнесете една половина од филот на веќе испечената кора.
Излупете ги бананите и попрскајте ги со сок од лимон. Наредете ги на средината на тестото во должина. Завиткајте го ролатот и одозгора премачкајте го со остатокот од филот. Украсете го ролатот со рендано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни бомбици со маслинки и сусам >
Сосотојки:
500 гр. компири
100 гр. растителен маргарин
100 гр. црни и зелени маслинки
100 гр. сусам
бибер
сол
Упатства:
Сварете ги компирите со лушпата, изладете ги, излупете ги и испасирајте ги заедно со маргаринот. Додадете и бибер и сол на смесата по сопствен вкус. Оставете ја смесата во фрижидер околу 5 часа.
Формирајте бомцици во чија средина ќе ставите маслинки на кои им е извадена коската. бомбиците валкајте ги во сусам средно пржен на масло.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна мусака со компири и ослич >
Сосотојки:
700 гр. компири
500 гр. ослч
1 главица кромид
масло
пченкарно брашно
вода
сол
зачини
Упатства:
Претходно одмрзнатите и исчистени филети од ослич исечете ги на коцки.
Компирот излупете го и исечете го на листови.
Обилно подмачкајте ја тавата со масло и наредете еден слој компири и посолете ги. Над компирите ставете ја исечканата риба и кромидот, посолете и ставете масло. Одозгора ставете ги останатите компири.
Четири лажици пченкарно брашно измешајте со вода за ја добиете смеса со густина како тесто за палачинки. Посолете ја смесата и прелијте ја мусаката.
Печете во загреана рерна на 220 степени околу 35 минути, додека не добие заруменета коричка.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни макарони со печурки >
Сосотојки:
500 гр. макарони
500 гр. печурки
100 гр. грашок
2 чешниња лук
1 главица кромид
1 чаша бело вино
1 лажица брашно
1 лажица растителен маргарин
1/2 чаша масло
сол
Упатства:
На врело масло испржете го ситно сецканите лук и кромид и додадете ги ситно сецканите печурки и лист од першун. Пржете додека не испари течноста. Додадете вино и брашно разматено во две лажици вода. На крајот додадете го обарениот грашок и гответе на умерен оган уште 30 минути. Во меѓувреме обарете ги макароните, ставете ги во чинија и прелејте ги со растопениот маргарин и со сосот од печурки и грашок.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Штрудла со јаболка >
Сосотојки:
1/2 кг готови кори
1 кг јаболка
4 л. лебни трошки
4 л. шеќер во прав
цимет
маргарин
Упатства:
Јаболката се лупат и се рендаат. Се редат две кори една врз друга а мегу нив се попрскува растопен маргарин. Врз втората кора на едниот крај се става дел од ренданите јаболка, се наросува лебни трошки и шеќер во прав и малку цимет. Се витка во ролат. Постапката се повторува додека се потрошат корите. На крај се попрскува со останатиот маргарин и се пече триесетина минути на 200 степени. Испечената штрудла се покрива со алуминиумска фолија за малку да омекне. Кога ќе се излади се попрскува со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата со туна >
Сосотојки:
-500 гр. домати
-2 пиперки (црвена и зелена),
- 1 главица зелена салата,
- 1 конзерва туна,
- оцет, сенф, сол,
- 3 кисели краставички,
-100 гр маслинки (црни и зелени) ,
-2-3 мали краставички за украсување.
Упатства:
Исчистените пиперки исечете ги на половина, а потоа на лентички. Доматите исечете ги на кришки, отстранете ги семките и сокот. Зелената салата исцедете ја од водата, крупно исечете ја и наредете ја на дното на чинијата за салати. Туната иситнете ја, додадете го маслото од конзервата, сенф, оцет, малку сол, и на тркалца исечените краставички. Додадете ги доматите и пиперките (малку намастени) и дел од маслинките, внимателно измешајте и наредете ја смесата во чинијата за салата. Салатата украсете ја со краставички и маслинки. Се служи со потпечени лепчиња.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Варен ѓеврек >
Сосотојки:
1 кг брашно,
2 лажици шеќер,
1 лажица сол,
2 пакетчиња сув квасец.
Упатства:
Се меси тестото со млака вода, да не е многу меко.
Се прави кора и се вадат ѓевреци кои се варат во врела вода.
Се вадат од вода се ставаат на сув лист хартија и се валаат во сусам.
Се печат во плех подмачкан со малку масло.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилав со зеленчук >
Сосотојки:
2 главици кромид
4-5 зелени пиперки
2-3 супени масло
4 средни домати
2 средни компири
1 сад булгур пилав
2,5 сад варена вода
1 лажичка шеќер
Упатства:
Двете главици кромид и 4-5 те исечкани пиперки пржете ги во 2-3 лажици масло.
4-те домати исечкајте ги на помали парчиња и ставете ги во сад за готвење. На истиот начин исечкајте го и компирот и додадете го во садот за готвење.Околу 5 минути промешајте со дрвена лажица и варете.
Додадете го садот со сварена вода. Компирот да биде полу печен (да не биде печен до крај), додате го исчистениот и измиен пилав. Потоа, додадете 1 лажичка сол и печете се додека оризот не ја впие водата. Откако ќе ја впие водата под капакот на садот за готвење ставете една крпа да постои 5 минути додека да испари.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од леќа >
Сосотојки:
леќа, хељда, морков во ист сооднос (на пр. по ? шолја од сите)
средината од 2-3 парчиња стар леб
по желба праз/кромид/лук/магдонос
сол, бибер, кари, вегета
Упатства:
Леќата се вари околу 30 мин. (да биде цврсто зрното) и се цеди. Хељдата се мие, се вари во малку вода (колку да ја покрие), првата вода се фрла; во втората вода се додава сол; кога ќе ја впие целата вода тогаш е сварена. Морковот се бари на пареа или се вари (ако се употребува праз истата постапка како за морковот). Зеленчукот се сечка на ситно, се меша со леќата и хељдата (ако нема хељда, може ориз или просо), се додава сув леб и се зачинува по вкус. Смесата се меша убаво, се остава да отстои за да го впие вишокот течност, се обликуваат ќофтиња (или ќебапи). Се редат во тавче посипано со брашно (може палента или презла место брашно) и се печат во претходно загреана рерна до 200°С околу 40 минути до 1 час.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна гриз торта >
Сосотојки:
1,3 л. вода
15 супени лажици шеќер
6 супени лажици соино млеко во прав
250 гр. пченичен гриз
може и 50 гр. кокос, по желба
1 л. вода
3 пудинзи од чоколадо
100 гр. чоколадо за готвење
12 супрни лажици шеќер
6 супени лажици соини млеко во прав
Упатства:
1,3 л. вода треба да зоврие со 15 лажици шеќер, се додаваат 6 лажици соино млеко во прав и постепено се додава 250 гр. гриз и се меша на тивок оган околу 5 минути. Додека е уште жешко се става во тавче средна големина.
Во 800 мл. вода се става 6 лажици соино млеко во прав. Додека зоврива водата, на страна се разматуваат 3 пудинзи со 12 лажици шеќер во 200 гр. ладна вода, што потоа се додаваат во зовриената вода. Заедно се вари 2-3 минути. Додека е уште жешко се додава 100 гр. посно чоколадо за готвење. Додека е пудингот уште жежок се става врз уште топол гриз.
Може одозгора да се поспе со кокос или цимет.
Кога ќе се излади, се става во фрижидер. Потоа се сече на коцки и се сервира.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот