13 - 24 рецепти од 60 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 5 |
Martinas cooking: Брзи сендвичи >
Сосотојки:
Потребни состојки:
3 чаши топла вода
1 квасец
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1/3 чаши масло
околу 5 чаши брашно
100 гр. маргарин + 7-8 лажици масло
(за премачкување)
Упатства:
Овие домашни брзи сендвичи се прават со тесто кое не се чека да нарасне а верувам ќе ви станат чести на листа за готвење. Се меси, се оформуваат, се печат 15-тина мин. Севкупно не повеќе од 1 час работа(со се јадење).
Измешајте го квасецот со водата и шеќерот, па додадете ги останатите состојки, постепено додавајќи го брашното и замесете меко тесто. Тестото не се чека да нарасне, веднаш направете 15-20 топчиња(јас направив 15). Секое топче веднаш расукајте го во не многу голема кора и премачкајте го пола со масло/маргарин (растопено), преклопете и пак премачкајте и повторно нежно преклопете(не ги притискајте). Убаво премачкајте ги со маргарин, затоа што маргаринот не дозволува да се залепи тестото и останува празно измеѓу. Не ги притискајте да не се залепат. Премачкајте со јајце измешано со лажица масло и наросете сусам. Печете 10-15 минути во загреана рерна на 250 С. Кога ќе ги испечете прекријте ги со крпа малку да се изладат. Во секој дел ставете по желба сувомеснато, кашкавал, салата, сос.
Follow martinascooking on Instagram
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Топено сирење >
Сосотојки:
500 гр. крем сирење (или сирење по желба)
кашкавал
кулен
Упатства:
Ако сте љубител на сирење ова јадење верувам к?е ве воодушеви. Послужено со фурнаринки и чаша вино со овошје е целосно уживање.
Во огноотпорен сад ставете најпрво ред од крем сирењето, парчиња кулен,сланина или чајна, повторно ред од сирењето и одозгора ставете рендан кашкавал. Печете го во загреана рерна на 250 С околу 15-20 минути. Мег?у сирењето може да ставите и ред бешамел сос.
Фурнаринките овој пат ги направив од тестото за пица(1шолја јогурт, 1 пециво, 2 шолји брашно и 2 лажици масло)
Наздравје
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Mama`s ајвар со три сирења >
Сосотојки:
MAMA`S ајвар
кашкавал
фета сирење
кравјо сирење
печурки
сланина
1 чешне лук
црн бибер
Упатства:
Трите видови на сирење се ставаат во земјена тава, печурките, сланината и благ или лут Mama`s ајвар. Може да додадете лук и црб бибер за вкус.
Mama`s со 3 сирења е перфектна комбинација со бело вино.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Карамелизирани пуканки >
Сосотојки:
100 гр. царевка за пуканки
100 гр. јаворов сируп
100 гр. мед
150 гр. смеѓ шеќер
180 мл. млеко
30 гр. путер
1 лажица екстракт од ванила
? лажица сода бикарбона
Упатства:
Измешајте ги: јаворовиот сируп, медот, шеќерот, млекото, ванилата и путерот и ставете ги на тивок оган. Не е потребно да мешате без престан, но мешајте често. Варете додека смесата не добие боја на карамел и додека не почувствувате дека почнала да се згуснува. Смесата доста се пени додека се вари, па можете за момент да ја тргнете од оган за да ја проверите густината.
Тргнете го карамелот од оган и додадете соса бикарбона. Смесата ќе се запени и осветли.
Карамелот ставете го во садот со направените пуканки. Истресете ги на плех обложен со хартија за печење и раширете ги колку што можете. Ставете ги во плех и од 8-10 минути ставете ги во загреана рерна на 180 степени. Оставете ги да се изладат и исушат на воздух.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Коктел со чоколадо и нескафе >
Сосотојки:
7 гр нескафе (растопено во 30 мл топла вода)
75 гр темно чоколадо (грубо исечкано)
75 гр путер
2 јајца (одвоени белки и жолчки)
? лажичка екстракт од ванила
65 гр шеќер (плус ? лажичка за шлагот)
150 мл слатка павлака
1 лажичка бејлис ликер
неколку бадеми (за декорација)
Упатства:
1. Во сад со средна големина измешајте го распопеното кафе, чоколадото и путерот . На тивок оган мешајте неколку минути за да добиете фина смеса.
2. Во друга чинија измешајте ја жолчката, екстрактот од ванила и шеќерот. Додадете ? лажичка ладна вода. Гответе на пареа додека смесата не се соедини.
3. Со миксер изматете ја белката со шеќерот (? лажица) и додадете ја во смесата која уште е на пареа. Продолжете да мешате уште минута две. Потоа оставете ја добро да се олади.
4. Потешкиот дел од работата е готов. Ви преостанува само добро да ги измешате двете смеси и да направите прелив од павлаката и ликерот Бејлис.
5. Коктелот е готов. Послужете го во убава чаша. Прво ставете чоколадна смеса, а одозгора од белиот прелив. Декорирајте со парченца бадеми.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Празнични соленки >
Сосотојки:
1/2 кгр. брашно
1/2 маргарин кристал
1 филџан масло
100 гр. рендано сирење
1 лажиче сол
сусам
Упатства:
Се ставаат во длабок сад сите состојки. Тестото се соединува со подолготрајно месење. Се остава во фрижидер 4 часа.
Се сучи подебела кора и се вадат форми. Соленките се мачкаат со жолчка и им се става сусам. Се печат.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
ИНТЕГРАЛНИ ГРИСИНИ >
Сосотојки:
1 килограм интегрално брашно
1 омекнат путер
150 милилитри масло
250 милилитри вода
1 прашак за пециво
1 лажичка сол
сусам (и други семиња по желба)
Упатства:
Се замесува тесто од сите состојки, се вадат форми по желба и се печат на 200 степени 15-20 минути, зависно од големината.
Супер се за со пивце.
Follow me_mother_of_three on Instagram
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Затворена пица во тава >
Сосотојки:
250 гр брашно
3 супени лажици зејтин
8-10 гр пециво
130 мл вода
Половина кафена шолја сол
100 гр кашкавал
5 парчиња шунка или сланина
Упатства:
Замесете го тестото: Исипете 250 гр брашно во сад и додадете ги пецивото, зејтинот и солта. Додадете вода и замесете меко тесто. Поделете го тестото на 2 дела и секој дел обликувајте го во тенок слој. Врз првата кора поставете ги тенките парчиња шунка или сланина. Потоа одозгора покријте со кашкавалот. На крај покријте со вториот слој на тесто и завтикајте ги краевите. Загрејте ја тавата на слаб оган, премачкана со путер или масло. Додадете ја затворената пица и гответе под затворен капак 5-6 минути, додека кората да добие златна боја. Со помош на чинија свртете ја пицата од другата страна и оставете ја да се пече уште 5-6 минути.
Пријатен апетит!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Крцкави варени ѓевреци >
Сосотојки:
500-600 гр брашно
300 мл млака вода
малку масло
30 гр квасец
5 лажици шеќер
сусам
Упатства:
Квасецот растворете го во вода, додајте шеќер и кога ќе се раствори додајте брашно. Замесете средно тврдо тесто. Кога ќе биде глатко покријте го да одмори 30 минути.
Растегнете го тестото на дебелина од 1,5 см и вадете поголеми погачици, а потоа од нив со чаша вадете помали. Така добивате исечени ѓевреци. Прекријте со фолија.
Во тенџере ставете шеќер и карамелизирајте го па додајте 1 л вода. Кога ќе зоврие спуштајте ги ѓевреците и гответе ги околу 2 минути.
Вадете ги на крпа на која сте ставиле сусам. Посипете ги со сусам, а потоа наредете ги во плех на кој сте ставиле хартија за печење.
Рерната вклучете ја на 200 степени и печете околу 30 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Плескавици од грав >
Сосотојки:
50 грама Презла
4 лажица/ци Масло
100 грама Маслинки
60 грама Мајонез
1 чешниња Лук
80 грама Кашкавал
250 грама Грав
200 грама Брашно
2 Јајца/це
малку Сол
Упатства:
Сварете го гравот убаво, или доколку е од конзерва исцедете го од течноста.
Измешајте јајце во посебен сад.
Испасирајте го убаво да се добие смеса како пире.
Измешајте го со кашкавалот, додете малку сол, 1 јајце и ситно исечкан лук.
Смесата убаво промешајте ја, измесете ја со рацете ако е неопходно и направете плескавици.
Извалајте ги во брашно а потоа веднаш и во изматеното јајце и на крај во презлата. Повторете ја постапката за секое од плескавиците.
Во една тава поставете масна хартија (огноотпорна), поставете ги ќофтињата и полијте ги малку со масло.
Печете ги на 200 степени околу 10-тина минути.
Сецканите маслинки промешајте ги со мајонезот.
По желба полијте ги ќофтињата со смесата од мајонез и маслинки или сервирајте ги одвоено.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пица за заљубени >
Сосотојки:
- замрзнато лиснато тесто
- 300 гр. чери домати
- 2 лажички масло
- 1 чешне лук
- 1/2 лаж. сол
- 1 лаж. исецкан магдонос
- 150 грама моцарела
- 1 лаж. ливчиња босилек
Упатства:
Исукајте го тестото во големина од тепсија а потоа исечете го во форма на срце.
На тестото ставете ги исечените домати и ставете го да се печи во релна претходно загреана на 210 C. За тоа време измешајте го маслото со толчениот лук, солта и магданосот.
Исечете парчиња моцарела.
Кога ќе ја извадите пицата од рерна, веднаш прелијте ја со подготвеното масло и одозгора ставете ја моцарелата. По желба ставете шунка и печурки. Вратете ја во рерната и печете уште 10 минути.
Добар апетит вљубени!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашни грицки >
Сосотојки:
1 филџан масло за јадење
1 филџан вода
брашно
пециво
ким, афион, црвен пипер, сусам, сол
Упатства:
Од маслото, водата пецивото и брашното се замесува тврдо тесто. Тестото се дели на 4 еднакви делови. Во едниот дел се додава ким, во другиот афион, во третиот сусам а четвртиот се меша со малку црвен пипер. Од секој дел се формираат стапчиња кои потоа се сечат на мали коцкички. Коцкичките се редат во плех обложен со хартија за печење. Пред да се стават за печење се посолуваат по желба. За време на печењето треба да се превтрат за да поруменат убаво од двете страни.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот