25 - 36 рецепти од 60 | Страница: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Турска пица >
Сосотојки:
За тесто:
* 350 г пченично брашно тип 550
* 7 г сув квасец
* 1 лажичка сол
* 1 лажичка шеќер
* 200 мл топла вода
* 1 лажица маслиново масло
За фил:
* 1 голем домат (200 г)
* 120 г кромид
* 250 г жолти пиперки
* 250 г мелено говедско месо
* 1/2 лажица вегета пикантна
* 3 лажици маслиново масло
* сол
* бибер
* Ким
* сирење (200 гр)
Упатства:
Од наведените состојки направете меко тесто. Оставете го на топло место околу половина час да нарасне.
На доматот отстранете му ја кожата и исечете го на коцки.
Кромидот исечете го на тенки парчиња, а исто така и пиперките.
Комбинираат состојки се соединуваат со месото а во смесата се додава пикантната вегета, маслиново масло, сол, бибер и Ким.
Поделете го тестото на 4 еднакви делови. На секој дел од тестото ставете рендано сирење и една четвртина од смесата со меленото месо.
Печете ги во претходно загреана рерна на 180 ° C околу 30-35 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со праз >
Сосотојки:
500 гр. кори
1 кг. праз
100 гр ориз
масло
сол
бибер
Упатства:
Во тава за пржење ставете масло да се загрее. Кога ке се загрее ставете го ситно исецканиот праз и пропржете додека не омекне. Потоа додате го претходно сварениот ориз (исцеден), зачинете и пропржете 2-3 минути.
Во тава за печење ставете дел од корите, попрскајте ги со масло и нанесете дел од смесата. Постапката повторете ја повеќепати, се додека не ги распоредете целата смеса и корите. Печете во загреана рерна на 250 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Шницли од печурки >
Сосотојки:
200 гр свежи шампињони
4 јајца
2 лажици масло за јадење
сол, бибер, вегета (по желба)
3 парчиња бајат леб
лебни трошки
Упатства:
Измијте ги печурките и исушете ги на кујнска крпа, а потоа исечкајте ги на покрупни парчиња. Во тенџере на оган загрејте го маслото и пропржете ги печурките набрзина. Потоа, во тавче испржете кајгана од три јајца. Во меѓувреме, трите парчиња леб потопете ги во млеко. Потоа, настрана, во еден подлабок сад измешајте ги кајганата и печурките и додајте го лебот на крај. Додајте ги зачините и едното јајце и измешајте убаво, а потоа формирајте шницли со раце. Ставете ги во лебните трошки и пржете во многу врело масло. Послужете ги со убава салата или јогурт.
На здравје!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Имунитет салата >
Сосотојки:
- 1 кгр. цвекло
- 1 кгр. моркови
- 1 кгр. целер
- 1 кгр. јаболка
- 1 кгр. лимони
- 1 кгр. мед
Упатства:
Цвеклото, морковот и целерот се лупат. Јаболката се користат со лушпа, претходно добро измиени. Лимонот се чува во сода бикарбона и исто така се користи со лушпа. Сите производи се мелат во машина за месо, или во соковник. Смесата се прелива со мед, добро се меша и се става во тегли, или во пластични садови.
Бидејќи се добива голема количина добро е да се замрзне, за да не се расипе.
Секое утро се јадат по две супени лажици. Се подобрува крвната слика, проверено.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашни соленки кои се прават за 10 минути >
Сосотојки:
• 250 гр брашно
• 250 гр пченкарно брашно
• 125 гр путер или маргарин
• 125 мл млеко
• 2 јајца
• 1 сув квасец
• 1 лажичка сол
• ? лажичка шеќер
• 1 белка
• семки по избор (сусам, ленено семе, црно семе, ким)
Упатства:
Сите состојки освен семките помешајте ги заедно. Замесете тесто и на набрашнета површина исукајте го во правоаголна форма. Исечете ленти и премачкајте ги со белка па ставете од семките по ваш избор.
Ставете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на темература од 160°Ц 15 минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Слатки кифлички со ореви >
Сосотојки:
• 250 гр шеќер
• 250 гр мелени ореви
• 2 пакетчиња ванилин шеќер
• 200 гр омекнат путер
• 2 јајца
• 5 чаши брашно
• џем или крем по желба
• шеќер во прав
Упатства:
Подготовка:
Во длабок сад измешајте го путерот со јајцата и шеќерот. Кон нив додадете го постепено брашното, мелените ореви и ванилиниот шеќер. Замесете тесто кое не треба да биде многу лепливо, по потреба додадете уште брашно.
Тестото расукајте го на набрашнета површина во облик на круг. Исечете го 4 пати кругот и ќе добиете 8 триаголници. На секој од нив, ставете по една лажичка крем или џем по избор. Завиткајте ги како кифлички и ставете ги во плех претходно обложен со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180°Ц, 15 минути. Пред да ги сервирате, по желба може да посипете со шеќер во прав.
Уживајте во готвењето!
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети тиквички >
Сосотојки:
2 средни тиквички
1 јајце
Парче сирење
Сол
Зачини
Зејтин
Вода
Упатства:
Тиквичките се лупат и се сечат на половина. Се варат 15-тина мунути, колку да омекнат. Се вадат од садот во кој се вареле, и им се вади средниот дел (да се направи вдлабнатина). Отстранетиот дел се пасира, се додава едно матено јајце, и сирење по желба. Тиквичките се стават во сад за печење, и се става смесата во средина. Се става малку вода, и зејтин. Се пече во рерна околу 20-тина минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат со ајвар >
Сосотојки:
3 јајца
3 лажици брашно
1 прашок за печиво
3 лажици ајвар
100 мл јогурт
250 мл кисела павлака
100 гр шунка
150 гр кашкавал
50 гр печурки
Упатства:
Во длабок сад со миксер изматете ги јајцата со јогуртот. Додадете ги брашното и прашокот за печиво. На крај, ставете го ајварот и убаво измешајте. Смесата претурете ја во тава за печење обложена со харија за печење. Не го печете тестото во тавче од рерна, туку во помало. Печете го во рерна загреана на 230 целзиусови степени, околу 20 минути. Кога ќе биде тестото печено, завитакјте го во влажна кујнска крпа. За тоа време направете го филот мешајќи ги сите состојки предвидени за фил. Кога тестото ќе се олади и омекне, отворете го и премачкајте го со филот. Завиткајте го во ролат и исечете го на парчиња.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Постапалки - трчалки >
Сосотојки:
1 кгр. брашно
1 квасец
2 јајца
1/2 литар млеко
1/4 кгр. шеќер
Упатства:
Се меси меко тесто од сите состојки. Се растегнува кора со дебелина од еден прст и се вадат стапалките со модла. Се печат додека не заруменат.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Путер ѓевречиња >
Сосотојки:
• 250 мл топло млеко
• 125 мл топла вода
• 60 мл масло за јадење
• 2 белки
• 2 лажички шеќер
• 1 сув квасец
• 5 чаши брашно
• 1 лажица путер + уште 40 гр путер за премачкување
• 1 лажичка сол
• 2 жолчки за премачкување
• сусам и лен по желба
Упатства:
Подготовка:
Во голем длабок сад ги ставате водата, млекото, маслото за јадење, 2-те белки, шеќерот, сувиот квасец, брашното и солта. Мешате со лажица и потоа замесувате тесто. Откако тестото ќе биде нелепливо, од горната страна со прстите нанесувте 1 лажица путер и го превртувате од другата страна. Тестото се остава да стаса 30 мин.
Откако тестото е стасано, на набрашнета површина го размесувате. Го делите на 9 топчиња и секое топче го расукувате и го премачкувате со путер (од тие 40 гр путер). Сечете ленти по должина и го виткате како што ви е објаснето на сликата.
Откако ќе ги ставите ѓевречињата во плех обложен со хартија за печење, ги оставате на страна уште 10-тина минути.
Потоа ги премачкувате со 2-те жолчки и наросувте сусам и лен. Печете на 180° Ц, 20 минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Сочни компири >
Сосотојки:
- 1 кгр. компири
- 2 моркови исечкани на кругови
- 2 чешниња лук
- 100 гр. домати
- масло
- вегета
- црвена пиперка
- 1 лажица пире од домати
- 250 мл. врела вода
- 300 гр. грашок
- 150 мл. млеко
За одозгора:
- сирење по желба
Упатства:
Во поголемо тенџере загрејте го маслото и испржете го лукот заедно со морковот и доматите. Додајте ги компирите, пирето од домати и зачинете со вегера. Мешајте додека малку се испржи и додадете врела вода. Нека врие околу 15 минути.
Додадете го грашокот па повторно измешајте, додадете го млекото и посолете по желба.
Смесата ставете ја во тава, прекријте ја со фолија и печете во загреана рерна. По 20 минити извадете ја фолијата и ставете рендано сирење.
Печете додека компирите не добијат златно жолта боја.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Калцоне (затворена пица) >
Сосотојки:
(за тесто):
900 гр брашно
30 гр квасец
2 шолји вода
30 гр сол
1 лажичка шеќер
(за фил):
1/2 шолја маслиново масло
3 калапи моцарела (или друго сирење)
500 мл доматен сос
500 гр шунка
Упатства:
Ставете го квасецот во топла вода и оставете го да стаса. Во сад ставете го брашното и додавајте ги водата, солта и шеќерот. Од смесата направете тесто. Тестото поделете го на 6 топчиња и секое топче месете го додека не биде еластично и меко. Оставете тестото да нарасне 1 час.
Секое топче развлечете го со сукало и направете го во тркалезен облик.
На тестото, во средината ставете малку доматен сос. Врз доматниот сос, ставете неколку парчиња моцарела и врз неа, ставете неколку парчиња шунка. Целиот фил треба да го редите во средината на тестото за пица.
Потоа, горниот дел од пицата преклопете го во вид на полумесечина и со прсти убаво прицврстете ги двата краеви за да не падне филот при печењето. Ако сте вешти, може да го направите како краевите од зелник.
На крај, ставете малку доматен сос врз пицата. Готовите пици печете ги 250 целзиусови степени додека тестото не добие златно-кафена боја.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот