37 - 48 рецепти од 60 | Страница: | 1 | << | ... | 2 | 3 | 4 | 5 |
Љубовна торта >
Сосотојки:
За тесто:
- 10 гускини јајца
- 2 лажици сол
- 18 лажици пченкарно брашно
- 1 лажица сода бикарбона
- 3 лажици сенф
- 2 чаши варова вода
За фил:
- 100 грама шампињони
- 1 главица кромид
- 1 страк праз
- 3 лажици мармалад
- пудинг од ванила
- 150 грама непечени кикиритки
- 1 лажица сало
Упатства:
Се матат јајцата со солта, им се додава брашното, содата, варовата вода и сенфот. Се пече на температура од 100 C.
Ситно се сецкаат празот и кромидот, им се додаваат сецканите шампињони и непечените кикиритки. Се пржат околу 2 часа на силен оган.
Се вари пудинг во 1 литар млеко и се додава сол.
Се соединуваат двата делови од филот.
Тортата се украсува со маслинки и кисели краставички.
Со овој вкусен десерт Ви предлагаме да се напиете 1 чаша јаболков оцет.
АПРИЛИЛИЛИИИИИИИ. Среќен ден на шегата! :)
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ачма >
Сосотојки:
една и пол шолја топло млеко
еден свеж квасец
половина шолја топла вода
половина шолја шеќер
една шолја масло
едно јајце (одделно жолчка и белка)
лажиче сол
4-6 шолји брашно
ким, сусам или крупна сол
Упатства:
Водата се става во длабок сад за месење, се додава шеќерот и квасецот и се меша со дрвена лажица. Се кисне квасецот, а потоа се додава млекото, белката од јајце, маслото (околу две третини од шолјата), солта и се меша повторно со дрвена лажица. Се додава брашно за да се замеси малку лепливо но компактно тесто. Се остава да кисне. Со преостанатото масло се мачкаат рацете и се кинат парчиња од тестото од кои се формираат гевречиња (ачми). Се редат во плех на хартија за печење. Со жолчката од јајцето измешана со лажица масло се премачкуваат ачмите и се посипуваат со сусам, ким или крупна сол. Може и да се додаде сирење или маслинки во тестото кога се формираат гевречињата. Се печат во загреана рерна на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Гратинирани компири >
Сосотојки:
1. 6 големи компири.
2. 1/2 путер.
3. 1 мал кромид сечкан ситно.
4. 1/4 брашно.
5. 1 мала лажичка сол.
6. 2- 1/2 млеко
7. 1 цел рендан кашкавал.
8. 1/2 сенф.
9. Кесичка пармезан
Упатства:
Првенствено, сварете ги компирите, потоа ставете ги во сад со ладна вода за убаво да се оладат. Додека се ладат компирите, во тава стопете го путерот додајте го исечканиот кромид и пржете го се додека не добие златна боја. Потоа додајте го брашното и мешајте ја смесата заедно. Од кога убаво ке се изедначи почнете постепено да го додавате млекото. Сипајте го млекото умерено за да не се направат грутки. Потоа додајте го кашкавалот, по можност да биде рендан или ситно исечкан. Сега додадете ги сенфот и солта и мешајте се додека не добиете еднаква смеса. Кога веќе сте готови со смесата, исечкајте ги компирите на тенки кругови и поставете ги долж тавата. Потоа намачкајте со смесата и повторете го процесот се додека не ја наполните целата тава. Ставете ги гратинираните компири да се печат на температура од 320 степени, од 30-35 минути и потоа извадете. На крај врз веќе испечените гратинирани компири ставете малку кашкавал и наросете ја најодозгора целата кесичка пармезан. Вратете го во рерната уште 5 минути и потоа извадете.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден путер со лешници >
Сосотојки:
200 гр лешници
200 гр чоколадо за готвење
2 лажици мед
Упатства:
Рерната приклучете ја на 200 степени да се загрее.
Лешниците ставете ги на плех за печење и печете ги во рерната не повеќе од 5 минути, колку за да ја ослободат својата арома. Завиткајте ги во чиста крпа и истријте ги од кафеавата лушпа.
Потоа, лешниците ставете ги во блендер и блендирајте ги околу 3 минути, односно додека се претворат во путер.
Чоколадото стопете го на оган, па измешајте го со медот и додајте ги во садот со путерот од лешници. Блендирајте уште малку додека смесата добие изглед на путер. Вака припремениот путер можете да го чувате во фрижидер најдолго 2 недели.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Соини шницли во сос од печурки >
Сосотојки:
100 гр. соини шницли
4 лажици масло
120 гр. кромид
250 гр. шампињони
2 лажици вегета
? лажиче бибер
? лажица куркума
? лажица ѓумбир во прав
150-200 мл. вода
50 гр. кикиритки
Упатства:
Обарете ги шницлите од соја и процедете ги
На масло испржете го исецканиот кромид и печурките исецкани на листови. Додадете малку вегета, бибер, куркума, ѓумбир и налејте околу 50 мл. вода. Пржете околу 5-10 минути.
После тоа во тава ставете ги подготвените соини шницли, излупените кикиритки и преостанатата вегета и 1 лажица густин разматен во малку вода. Налејте ја останатата вода и варете околу 1-2 минути.
Оставете ги шницлите во сосот околу 10 минути и послужете.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Свежи јагоди за во зима >
Сосотојки:
јагоди
шеќер
вода
алкохол
Упатства:
Одберете убави и здрави јагоди. Би било идеално да не се презреани и внмавајте да нема расипани ил оштетени меѓу нив. Сварете ги шеќерот и водата да вријат 3-4 минути. Размерот е 1:1. Оставете да се излади, додека стане топол.
За тоа време јагодите измијте ги во алкохол или ракија, за да ја сочуваат убавата црвена боја. Измиените јагоди наредете ги во тегла и прелијте ги со топлот сируп. Капаците од теглите ставете ги во ракија и затворете ги теглите.
Во голем лонец на дното ставете стара крпа. Ставете ги затворените тегли завткани во весници. Ставете ладна вода во лонецот и варете ги теглите на тивок оган (откако ќе зовријат), околу 10 минути. Оставете ги теглите во водата се додека не се изладат.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Орада во сол >
Сосотојки:
1,6кг орада
2,5кг крупна сол
4 белки од јајца
Упатства:
Изматете ги белките со миксер и додајте ги во солта.
Промешајте ја смесата и еден дел ставете на дното од тава за печење.
Добро исчистете ја орадата и ставете ја врз смесата од сол и белки.
Прекријте ја рибата со останатиот дел од смесата од сол и белки.
Печете околу 25 минути на температура од 200°C.
Пред да ја послужите рибата, скршете ја обвивката од сол, одвојте ги кожата, коските и главата и сервирајте исчистено месо. Како гарнир може да се послужат компири или друг вид зеленчук.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Переци >
Сосотојки:
1. 800гр брашно
2. 1 лажица сув квасец, или околу 40гр свеж квасец
3. Малку шеќер
4. 1 лажица сол
5. 200мл топло млеко
6. 300мл топла вода
7. 100мл зејтин
За премачкување
1 јајце
Солен прелив
3 лажици брашно
1 лажица сол
По потреба студена вода
Упатства:
Во топлото млеко ставете го квасецот, малку шеќер и 2 лажици брашно и оставете 10-тина минути да отстои.
Потоа додадете ги сите состојки освен брашното. Добро измешајте и на крај додавајте го брашното постепено. Замесете средно меко тесто, се додека не се лепи за рацете. Оставете да отстои на топло 30-тина минути.
Кога е тестото готово, направете околу 30 топчиња. Од секое направете лента која ќе ја фатите на краевите, ќе ги споите и ќе го завртите два пати. Сега тој крај ќе го споите како перек. Видете на сликата. Облизи може да се прават по ваш вкус.
Переците ставајте ги на подмачкан плех или обложен со хартија за печење. Кога ќе ги завршите сите, уклучете ја рерната на 250Ц и оставете ги да надојдат додека се загрее рерната. Пред да ги печете премачкајте ги со изметено јајце и печете додека не почнат да поруменувааат.
За тоа време направете го солениот прелив. Треба да биде густ колку тесто за палачинки.
На 5 минути пред да бидат готови, извадете од рерна и прелијте ги со преливот како на цик-цак преку целиот перек. Печете уште малку и готови се.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Кукурек >
Сосотојки:
4 комплета јагнешки цревца со шкембе
масло
буковска црвена сол
сол
Упатства:
Исчистете го шкембето со врела вода и измијте гo убаво. Измијте ги цревцата од надворешна страна добро, а потоа сo стапче превртете ги. И нив измијте ги добро и исечете ги на парчиња околу 2 М. долги. Исечете го шкембето на долгнавести парчиња во толку броја колку што има цревца. Земете едно парче од шкембето и обмотајте го со црево. Напpaвeтe така и ставето ги вo тавче. Посoлете го, налејте ги со масло, буковска сол, црн пипер и ставете ги во рерна да се печат. Се служат со зелена салата.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Компот од праски >
Сосотојки:
5 кгр. праски
шеќер
вoдa
Упатства:
Праските треба да се есенски бидејќи коската убаво се одвојува од плодот. Измијте ги праските, излупете ги и расечете ги на резанки. Земете тегли од 1 кгр. измијте ги добро и редете ги праските во нив. Преку праските ставете 4 лажици шеќер, налејте ги со вода и затворете ги со капаци. Секоја тегла завиткајте ја во подебел слој весници и ставете ја во поголем сад каде на дното сте ставиле весници. Наполнете го садот со вода, ставете го на оган и од како ќе почне да врие варете го 20 минути. Утредента вадете ги и оставете ги кај останатата эимница.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Мантии >
Сосотојки:
1 кгр. брашно
2 лажички сол
550 мл. млака вода
Фил:
2 главици кромид
1/2 мелено месо
бибер
сол
200 гр. путер
1 чаша масло
Упатства:
Замесете средно тврдо тесто од брашно, сол и млака вода. Тестото поделете го на 4 дела. Од секој дел направете мазни топчиња. Оставете го тестото да се одмори околу 30 минути во зависност од квалитетот на брашното. Тестото покријте го со крпа.
Од секое топче исучете кора, додека убаво не се истанчи и притоа прскајте ја со масло.Потоа преклопете ја на сите 4 страни да добиете коцка. Преклопете ја прво едната страна, па другата страна и повторно попрскајте со масло. Повторете го истото со третата и четвртата страна.
Добиената коцка исечете ја на ленти, а секоја лента на коцки. На секоја коцка ставете фил. Потоа повлечете го секое ќоше и преклопете го со фил. Така се добива мантија. Повторете ја постапката со останатото тесто.
Наредете ги мантиите во тепсија. Добро преачкајте ги со растопен путер и печете ги на 250 C додека ќе се зацрвенат.
Фил: Испржете две големи главици кромид на малку масло, па додадете половина килограм мелено месо. Додадете сол и бибер, па потоа се убаво измешајте
Доколку сакате да ја дознаете постапката на правење мантии преку слики, испратете mail на glaven.urednik@ringeraja.mk
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Велигденска плетенка >
Сосотојки:
500 г. Брашно
100 г. Шеќер
приближно 2,4 дл. Млеко
1 јајце
100 г. Суво грозје
50 г.кандирана кора од портокал
50 г. Квасец
1 ванилин шеќер
малку сол
малку путер за печење и премачкување
Упатства:
Предподготовка
Брашното го ставаме во поголем сад. Во средината правиме дупка, во која ставаме квасец. Истураме млако млеко, додаваме малку шеќер, сето заедно добро го замесуваме. Го покриваме со крпа и го поставуваме на топло место да се крене.
Сувото грозје го миеме со топла вода и добро го цедиме. Кандираната кора од портокал ситно ја сецкаме. Земаме округло тавче и го премачкуваме со путер.
Подготовка
Го топиме путерот и го оставаме малку да се излади. Го истураме во смесата. Го додаваме остатокот од шеќерот, ванилиниот шеќер и солта, потоа го месиме тестото. Додаваме суво грозје и сецкана кандирана кора од портокал. Се заедно повторно месиме додека не се изедначи смесата и не се одвојува лесно од садот за месење. Го покриваме со крпа и повторно го оставаме на топло место околу 30 минути за да нарасне.
Тестото го ставаме на површина на која претходно сме наросиле брашно. Го делиме на два дела, од кои формираме две ролни, дебели околу пет сантиметри (тестото, може да го поделиме и на 3 дела за формирање на 3 ролни). Од нив правиме плетенка и ја сместуваме во подмачкана тава. Двата краја на плетенката ги спојуваме, за да добиеме форма на венец. Во делови на плетенката каде може да се направат мали отвори вметнуваме парчиња на лушпи од јајце. Ја покриваме плетенката и оставаме 15 минути да порасне
Надојдената плетенка, ја премачкуваме со стопен путер (или јајце) и ја ставаме во загреана рерна до 200 ° C да се пече околу 45 минути.
Сервирање
Печената плетенка ја вадиме од рерна и ја поставуваме на тркалезна чинија за сервирање. Ја оставаме да се излади, потоа празните луши од јајце ги заменување со бојадисани Велигденски јајца. Печената плетенка може да се сервира млака или ладна. Велигденската плетенка е вкусна и воедно ја разубавува секоја празнична трпеза.
Време потребно за подготовка: 110 минути
<< Сокриј го рецептот