13 - 24 рецепти од 60 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 5 |
Коктел со чоколадо и нескафе >
Сосотојки:
7 гр нескафе (растопено во 30 мл топла вода)
75 гр темно чоколадо (грубо исечкано)
75 гр путер
2 јајца (одвоени белки и жолчки)
? лажичка екстракт од ванила
65 гр шеќер (плус ? лажичка за шлагот)
150 мл слатка павлака
1 лажичка бејлис ликер
неколку бадеми (за декорација)
Упатства:
1. Во сад со средна големина измешајте го распопеното кафе, чоколадото и путерот . На тивок оган мешајте неколку минути за да добиете фина смеса.
2. Во друга чинија измешајте ја жолчката, екстрактот од ванила и шеќерот. Додадете ? лажичка ладна вода. Гответе на пареа додека смесата не се соедини.
3. Со миксер изматете ја белката со шеќерот (? лажица) и додадете ја во смесата која уште е на пареа. Продолжете да мешате уште минута две. Потоа оставете ја добро да се олади.
4. Потешкиот дел од работата е готов. Ви преостанува само добро да ги измешате двете смеси и да направите прелив од павлаката и ликерот Бејлис.
5. Коктелот е готов. Послужете го во убава чаша. Прво ставете чоколадна смеса, а одозгора од белиот прелив. Декорирајте со парченца бадеми.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пингвини од маслинки >
Сосотојки:
Црни маслинки без коска (поголеми и помали)
Крем сир
Морков исечкан на парчиња
Зелени делови од млад кромид или целер
Чечкалици
Упатства:
За почеток одделете мали и големи маслинки. Малите маслинки ќе ви послужат за главата, а големите за телото.
Големите маслинки наполнете ги со крем сир и расечете ги вертикално за да се гледа сирењето.
На круговите морков исечете им еден триаголник кој ќе ви послужи како нос на пингвините.
Отсечениот дек од морковот ставете го напред, а над нег ставете ја големата маслинка. Над големата маслинка ставете ја малата, на која претходно сте и ставиле нос.Околу вратот на пингвинот заврзете зелено стапче од млад кромид или целер кој ќе претставува шал.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Mama`s ајвар со три сирења >
Сосотојки:
MAMA`S ајвар
кашкавал
фета сирење
кравјо сирење
печурки
сланина
1 чешне лук
црн бибер
Упатства:
Трите видови на сирење се ставаат во земјена тава, печурките, сланината и благ или лут Mama`s ајвар. Може да додадете лук и црб бибер за вкус.
Mama`s со 3 сирења е перфектна комбинација со бело вино.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Тост со Mama`s ајвар >
Сосотојки:
лепчиња за тост
ајвар
салата по желба
Упатства:
Испечете на тостер лепчиња. Ставете салата по Ваша желба и Мама`s ајвар.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат со ајвар >
Сосотојки:
3 јајца
3 лажици брашно
1 прашок за печиво
3 лажици ајвар
100 мл јогурт
250 мл кисела павлака
100 гр шунка
150 гр кашкавал
50 гр печурки
Упатства:
Во длабок сад со миксер изматете ги јајцата со јогуртот. Додадете ги брашното и прашокот за печиво. На крај, ставете го ајварот и убаво измешајте. Смесата претурете ја во тава за печење обложена со харија за печење. Не го печете тестото во тавче од рерна, туку во помало. Печете го во рерна загреана на 230 целзиусови степени, околу 20 минути. Кога ќе биде тестото печено, завитакјте го во влажна кујнска крпа. За тоа време направете го филот мешајќи ги сите состојки предвидени за фил. Кога тестото ќе се олади и омекне, отворете го и премачкајте го со филот. Завиткајте го во ролат и исечете го на парчиња.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Свежи јагоди за во зима >
Сосотојки:
јагоди
шеќер
вода
алкохол
Упатства:
Одберете убави и здрави јагоди. Би било идеално да не се презреани и внмавајте да нема расипани ил оштетени меѓу нив. Сварете ги шеќерот и водата да вријат 3-4 минути. Размерот е 1:1. Оставете да се излади, додека стане топол.
За тоа време јагодите измијте ги во алкохол или ракија, за да ја сочуваат убавата црвена боја. Измиените јагоди наредете ги во тегла и прелијте ги со топлот сируп. Капаците од теглите ставете ги во ракија и затворете ги теглите.
Во голем лонец на дното ставете стара крпа. Ставете ги затворените тегли завткани во весници. Ставете ладна вода во лонецот и варете ги теглите на тивок оган (откако ќе зовријат), околу 10 минути. Оставете ги теглите во водата се додека не се изладат.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети тиквички >
Сосотојки:
2 средни тиквички
1 јајце
Парче сирење
Сол
Зачини
Зејтин
Вода
Упатства:
Тиквичките се лупат и се сечат на половина. Се варат 15-тина мунути, колку да омекнат. Се вадат од садот во кој се вареле, и им се вади средниот дел (да се направи вдлабнатина). Отстранетиот дел се пасира, се додава едно матено јајце, и сирење по желба. Тиквичките се стават во сад за печење, и се става смесата во средина. Се става малку вода, и зејтин. Се пече во рерна околу 20-тина минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Карамелизирани пуканки >
Сосотојки:
100 гр. царевка за пуканки
100 гр. јаворов сируп
100 гр. мед
150 гр. смеѓ шеќер
180 мл. млеко
30 гр. путер
1 лажица екстракт од ванила
? лажица сода бикарбона
Упатства:
Измешајте ги: јаворовиот сируп, медот, шеќерот, млекото, ванилата и путерот и ставете ги на тивок оган. Не е потребно да мешате без престан, но мешајте често. Варете додека смесата не добие боја на карамел и додека не почувствувате дека почнала да се згуснува. Смесата доста се пени додека се вари, па можете за момент да ја тргнете од оган за да ја проверите густината.
Тргнете го карамелот од оган и додадете соса бикарбона. Смесата ќе се запени и осветли.
Карамелот ставете го во садот со направените пуканки. Истресете ги на плех обложен со хартија за печење и раширете ги колку што можете. Ставете ги во плех и од 8-10 минути ставете ги во загреана рерна на 180 степени. Оставете ги да се изладат и исушат на воздух.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Соини шницли во сос од печурки >
Сосотојки:
100 гр. соини шницли
4 лажици масло
120 гр. кромид
250 гр. шампињони
2 лажици вегета
? лажиче бибер
? лажица куркума
? лажица ѓумбир во прав
150-200 мл. вода
50 гр. кикиритки
Упатства:
Обарете ги шницлите од соја и процедете ги
На масло испржете го исецканиот кромид и печурките исецкани на листови. Додадете малку вегета, бибер, куркума, ѓумбир и налејте околу 50 мл. вода. Пржете околу 5-10 минути.
После тоа во тава ставете ги подготвените соини шницли, излупените кикиритки и преостанатата вегета и 1 лажица густин разматен во малку вода. Налејте ја останатата вода и варете околу 1-2 минути.
Оставете ги шницлите во сосот околу 10 минути и послужете.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Постапалки - трчалки >
Сосотојки:
1 кгр. брашно
1 квасец
2 јајца
1/2 литар млеко
1/4 кгр. шеќер
Упатства:
Се меси меко тесто од сите состојки. Се растегнува кора со дебелина од еден прст и се вадат стапалките со модла. Се печат додека не заруменат.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Орада во сол >
Сосотојки:
1,6кг орада
2,5кг крупна сол
4 белки од јајца
Упатства:
Изматете ги белките со миксер и додајте ги во солта.
Промешајте ја смесата и еден дел ставете на дното од тава за печење.
Добро исчистете ја орадата и ставете ја врз смесата од сол и белки.
Прекријте ја рибата со останатиот дел од смесата од сол и белки.
Печете околу 25 минути на температура од 200°C.
Пред да ја послужите рибата, скршете ја обвивката од сол, одвојте ги кожата, коските и главата и сервирајте исчистено месо. Како гарнир може да се послужат компири или друг вид зеленчук.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Слатко од дуњи >
Сосотојки:
1 кг убави зрели дуњи
700 г шеќер
1 чаша вода
Упатства:
Дуњите измијте ги, излупете ги, исчистете ги, исечете ги на парчиња и ставете ги во ладна вода. Во тенџере ставете една чаша вода и шеќерот и варете ги додека шеќерот сосема не се стопи, потоа врз него ставете ги исцедените дуњи и превртувајте ги за да впијат што повеќе сок. Варете ги додека не станат меки, но не смеат да се распаѓаат. Извадете ги внимателно дуњите од сокот и редете ги во тегли, а сокот и натаму варете го, се додека не се згусне како мед. Потоа тенџерето извадете го од ринглата и изладете го, прелијте ги дуњите со сокот. Откако ќе се изладат, затворете ги теглите.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот