49 - 60 рецепти од 60 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 |
Сок од домати >
Сосотојки:
20 кгр. домати
Упатства:
Сомелете ги доматите на специјална машина што ги одделува семките и лушпата. Така сомелени ставете ги да се варат и варете ги 40 минути од како ќе зовријат. По варењетo сипајте ги во претходно загреани шишиња. Секое шише завиткајте гo во весник. Наредете ги шишињата во картонска кутија и завиткајте ги со ќебе за да се ладат постепено. Оставете ги да стојат 24 часа и потоа ставете ги со останатата зимница. Се употребува како додаток за јадења и за припремање на пица. Може да се пие како сок со додаток на сол и црн пипер по вкус.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот
Ајвар >
Сосотојки:
100 црвени пиперки (што „помеснати“ - тоа подобро)
400 мл. зејтин
2-3 лажици вински оцет (може и обичен)
сол (по желба)
Упатства:
Подготвување
Пиперките треба да се измијат, избришат и испечат. Печените пиперки се ставаат во метален сад (може и најлонска кеса) и се покриваат со капак, за да се „спарат“ и потоа полесно да се лупат. Штом ќе се оладат, се лупат и им се вадат семчињата и дршките. Се ставаат во мрежеста вреќа и се закачуваат на некое место каде ќе можат да се цедат до следниот ден...
Следниот ден се мелат во машина за месо и се ставаат во големо и широко тенџере, претходно премачкано со малку зејтин. Останатиот зејтин треба добро да се загрее, а потоа со него да се прелијат мелените пиперки. Пиперките така прелеани со зејтин и покриени со капак, треба да отстојат 15 минути.
Потоа тенџерето се става на оган и се започнува со пржењето на ајварот.
Ајварот се пржи на висока температура, со постојано мешање и тоа околу два часа од моментот кога ќе зоврие. Кога со дрвената лажица поминувате низ смесата и останува широка видлива трага – тоа Ви е доказ дека ајварот е готов.
Кога е готов, се трга од огнот и се додаваат оцетот и солта. Откако добро ќе се промеша, додека е уште врел се сипува во врели, стерилизирани тегли (во рерна, околу 30 минути на 100 °C). При полнењето внимавајте да има празен простор од околу 1 сантиметар до врвот на теглата. Теглите, наполнети, вратете ги во рерна (100 °C) уште два часа.
Кога ќе ги извадите, врз ајварот налејте уште по малку зејтин, затворете ги теглите со стерилизирани херметички (или други) капачиња, убаво завиткајте ги во некоја ткаенина (на пр. ќебе) и оставете ги да „отседат“ до следниот ден. Следниот ден ставете ги теглите со ајвар да се чуваат на суво и темно место.
Време потребно за подготовка: 480 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со праз >
Сосотојки:
500 гр. кори
1 кг. праз
100 гр ориз
масло
сол
бибер
Упатства:
Во тава за пржење ставете масло да се загрее. Кога ке се загрее ставете го ситно исецканиот праз и пропржете додека не омекне. Потоа додате го претходно сварениот ориз (исцеден), зачинете и пропржете 2-3 минути.
Во тава за печење ставете дел од корите, попрскајте ги со масло и нанесете дел од смесата. Постапката повторете ја повеќепати, се додека не ги распоредете целата смеса и корите. Печете во загреана рерна на 250 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Гратинирани компири >
Сосотојки:
1. 6 големи компири.
2. 1/2 путер.
3. 1 мал кромид сечкан ситно.
4. 1/4 брашно.
5. 1 мала лажичка сол.
6. 2- 1/2 млеко
7. 1 цел рендан кашкавал.
8. 1/2 сенф.
9. Кесичка пармезан
Упатства:
Првенствено, сварете ги компирите, потоа ставете ги во сад со ладна вода за убаво да се оладат. Додека се ладат компирите, во тава стопете го путерот додајте го исечканиот кромид и пржете го се додека не добие златна боја. Потоа додајте го брашното и мешајте ја смесата заедно. Од кога убаво ке се изедначи почнете постепено да го додавате млекото. Сипајте го млекото умерено за да не се направат грутки. Потоа додајте го кашкавалот, по можност да биде рендан или ситно исечкан. Сега додадете ги сенфот и солта и мешајте се додека не добиете еднаква смеса. Кога веќе сте готови со смесата, исечкајте ги компирите на тенки кругови и поставете ги долж тавата. Потоа намачкајте со смесата и повторете го процесот се додека не ја наполните целата тава. Ставете ги гратинираните компири да се печат на температура од 320 степени, од 30-35 минути и потоа извадете. На крај врз веќе испечените гратинирани компири ставете малку кашкавал и наросете ја најодозгора целата кесичка пармезан. Вратете го во рерната уште 5 минути и потоа извадете.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Палента со сирење >
Сосотојки:
* 300 г палента
* 1 лажичка сол
* 400 г меко фета сирење
* 4 супени лажици путер
* 1,2 л вода
Упатства:
Ставете ја палентата во зовриена солена вода и повремено мешајте 10 минути.
Варената палента ставете ја на една чинија. Стопете го путерот.
Фета сирењето издробете го и промешајте го во стопениот во путер па додадете го во палентата и се заедно промешајте.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Ѓомлезе >
Сосотојки:
• 100 милилитри Масло
• 2000 милилитри Вода
• 1500 грама Брашно
• 1 Јајца/це
• малку Сол
Упатства:
Ги мешаме брашното и водата со миксер.
Од прилика треба да добиеме каша слична како кашата за палачинки. Кога ќе ја добиеме потребната каша посолуваме ( и ги додаваме јајцата ако веќе ѓомлезето го правиме со јајца).
Земаме тепсија и ја мачкаме со масло. Над маслото ставаме каша (потенок слој).
Вака приготвената тепсија ја ставаме во рерна (доколку немаме вршник). Цело време треба да бидеме во близина на рерната за да гледаме кога ќе биде готов слојот од кашата (кога ќе поцрвени знајте дека е готов)
Од како ќе поцрвени кашата ја вадиме тепсијата, над веќе печениот слој ставаме масло и повторно слој од каша. Ова го повторуваме се додека не ја потрошиме цела каша
Рецептов е напишан за правење ѓомлезе во рерна.. ама ѓомлезе се прави под вршник (сач)
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Переци >
Сосотојки:
1. 800гр брашно
2. 1 лажица сув квасец, или околу 40гр свеж квасец
3. Малку шеќер
4. 1 лажица сол
5. 200мл топло млеко
6. 300мл топла вода
7. 100мл зејтин
За премачкување
1 јајце
Солен прелив
3 лажици брашно
1 лажица сол
По потреба студена вода
Упатства:
Во топлото млеко ставете го квасецот, малку шеќер и 2 лажици брашно и оставете 10-тина минути да отстои.
Потоа додадете ги сите состојки освен брашното. Добро измешајте и на крај додавајте го брашното постепено. Замесете средно меко тесто, се додека не се лепи за рацете. Оставете да отстои на топло 30-тина минути.
Кога е тестото готово, направете околу 30 топчиња. Од секое направете лента која ќе ја фатите на краевите, ќе ги споите и ќе го завртите два пати. Сега тој крај ќе го споите како перек. Видете на сликата. Облизи може да се прават по ваш вкус.
Переците ставајте ги на подмачкан плех или обложен со хартија за печење. Кога ќе ги завршите сите, уклучете ја рерната на 250Ц и оставете ги да надојдат додека се загрее рерната. Пред да ги печете премачкајте ги со изметено јајце и печете додека не почнат да поруменувааат.
За тоа време направете го солениот прелив. Треба да биде густ колку тесто за палачинки.
На 5 минути пред да бидат готови, извадете од рерна и прелијте ги со преливот како на цик-цак преку целиот перек. Печете уште малку и готови се.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Турска пица >
Сосотојки:
За тесто:
* 350 г пченично брашно тип 550
* 7 г сув квасец
* 1 лажичка сол
* 1 лажичка шеќер
* 200 мл топла вода
* 1 лажица маслиново масло
За фил:
* 1 голем домат (200 г)
* 120 г кромид
* 250 г жолти пиперки
* 250 г мелено говедско месо
* 1/2 лажица вегета пикантна
* 3 лажици маслиново масло
* сол
* бибер
* Ким
* сирење (200 гр)
Упатства:
Од наведените состојки направете меко тесто. Оставете го на топло место околу половина час да нарасне.
На доматот отстранете му ја кожата и исечете го на коцки.
Кромидот исечете го на тенки парчиња, а исто така и пиперките.
Комбинираат состојки се соединуваат со месото а во смесата се додава пикантната вегета, маслиново масло, сол, бибер и Ким.
Поделете го тестото на 4 еднакви делови. На секој дел од тестото ставете рендано сирење и една четвртина од смесата со меленото месо.
Печете ги во претходно загреана рерна на 180 ° C околу 30-35 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Кукурек >
Сосотојки:
4 комплета јагнешки цревца со шкембе
масло
буковска црвена сол
сол
Упатства:
Исчистете го шкембето со врела вода и измијте гo убаво. Измијте ги цревцата од надворешна страна добро, а потоа сo стапче превртете ги. И нив измијте ги добро и исечете ги на парчиња околу 2 М. долги. Исечете го шкембето на долгнавести парчиња во толку броја колку што има цревца. Земете едно парче од шкембето и обмотајте го со црево. Напpaвeтe така и ставето ги вo тавче. Посoлете го, налејте ги со масло, буковска сол, црн пипер и ставете ги во рерна да се печат. Се служат со зелена салата.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашни грицки >
Сосотојки:
1 филџан масло за јадење
1 филџан вода
брашно
пециво
ким, афион, црвен пипер, сусам, сол
Упатства:
Од маслото, водата пецивото и брашното се замесува тврдо тесто. Тестото се дели на 4 еднакви делови. Во едниот дел се додава ким, во другиот афион, во третиот сусам а четвртиот се меша со малку црвен пипер. Од секој дел се формираат стапчиња кои потоа се сечат на мали коцкички. Коцкичките се редат во плех обложен со хартија за печење. Пред да се стават за печење се посолуваат по желба. За време на печењето треба да се превтрат за да поруменат убаво од двете страни.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Газпачо >
Сосотојки:
- 1 кг црвени домати
- 2 зелени пиперки
- 1 крставица
- 1-2 чешниња лук
- 150 грама лебни трошки
- 6 – 7 супени лажици маслиново масло
- 1-2 супени лажици оцет
- 1/3 литар вода
- Сол
Упатства:
За подготовка на Газпачо, прво потопете ги лебните трошки во вода, измијте ги и исечете ги доматите, пиперките и краставицата. Во миксер ситно исечкајте ги лукот, пиперките и краставицата, додајте ги исцедените трошки и доматите за да се добие убава смеса. Откако ќе се добие хомогена смеса, додајте го маслото и оцетот, потоа процедете низ цедалката и додајте го остатокот од водата. Фрлете ги само семките од краставиците и од доматите. Посолете и ставете го газпачото во ладилник.
Препорака:
Газпачото може да се сервира и со лед, доколку не се стави во ладилник.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Виенско топло чоколадо >
Сосотојки:
* 125 г чоколадо со 70% какао маса
* 500 мл минерална вода
* 50 г шеќер во прав
* 25 г какао
За шлаг:
* 150 мл хопла (може и шлаг)
* една лажица шеќер во прав
* какао за декорација
Упатства:
Чоколадото исечкајте го ситно. Во тенџерче ставете ги минералната вода и шеќерот да се загреат. Шеќерот треба да се стопи, но водата никако не смее да зоврие. Додајте го какаото и мешајте додека да зоврие сe. Малку по малку ставајте го чоколадото и почекајте да се стопи. Сето ова правете го на средна температура. Тргнете го тенџерето од оган. Изматете ја хоплата (шлагот) со шеќерот. Кога хоплата ќе биде цврста, тогаш значи дека е готова. Ставете го чоколадото во стаклени чаши. Од горе ставете од шлагот и попрскајте го какао.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот