13 - 24 рецепти од 60 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 5 |
Соини шницли во сос од печурки >
Сосотојки:
100 гр. соини шницли
4 лажици масло
120 гр. кромид
250 гр. шампињони
2 лажици вегета
? лажиче бибер
? лажица куркума
? лажица ѓумбир во прав
150-200 мл. вода
50 гр. кикиритки
Упатства:
Обарете ги шницлите од соја и процедете ги
На масло испржете го исецканиот кромид и печурките исецкани на листови. Додадете малку вегета, бибер, куркума, ѓумбир и налејте околу 50 мл. вода. Пржете околу 5-10 минути.
После тоа во тава ставете ги подготвените соини шницли, излупените кикиритки и преостанатата вегета и 1 лажица густин разматен во малку вода. Налејте ја останатата вода и варете околу 1-2 минути.
Оставете ги шницлите во сосот околу 10 минути и послужете.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Тост со Mama`s ајвар >
Сосотојки:
лепчиња за тост
ајвар
салата по желба
Упатства:
Испечете на тостер лепчиња. Ставете салата по Ваша желба и Мама`s ајвар.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети тиквички >
Сосотојки:
2 средни тиквички
1 јајце
Парче сирење
Сол
Зачини
Зејтин
Вода
Упатства:
Тиквичките се лупат и се сечат на половина. Се варат 15-тина мунути, колку да омекнат. Се вадат од садот во кој се вареле, и им се вади средниот дел (да се направи вдлабнатина). Отстранетиот дел се пасира, се додава едно матено јајце, и сирење по желба. Тиквичките се стават во сад за печење, и се става смесата во средина. Се става малку вода, и зејтин. Се пече во рерна околу 20-тина минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Топено сирење >
Сосотојки:
400 гр фета сирење
250 гр чадена сланина
400 гр млечен кашкавал
5 лажици доматно пире
5 лажици благо млеко
малку буковец
Упатства:
За добро топено сирење потребна е само добра температура на печење и добро одбрани сирења.
Најпрво релната се вклучува на најсилна температура и додека се загрева се почнува со редење на сирењето. Најдобро е кога се топи во земјен сад, а може и во малечки за секого поединечно.
Најдолу се става фета сирењето. Со виљушка убаво се распределува по целото дно на тавата. Врз него се става 5 лажици благо млеко и 5 лажици доматно пире (или домашна салца, домата). Над нив се реди сланината претходно исечена на коцки и пропржена на малку масло. И врз неа доаѓа рендан кашкавал. Убаво е кашкавалот да е ајдамер или по ваш избор мешан млечен кашкавал. Врз кашкавалот се посолува букова сол и се става на печење. Се пече 15-тина мин и потоа се вклучува опција на релната печење со вентилатор. Се пече уште 5 мин за да се добие златно жолта коричка. Се служи топло со варено вино, топло лепче или фурнаринки.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Крцкави варени ѓевреци >
Сосотојки:
500-600 гр брашно
300 мл млака вода
малку масло
30 гр квасец
5 лажици шеќер
сусам
Упатства:
Квасецот растворете го во вода, додајте шеќер и кога ќе се раствори додајте брашно. Замесете средно тврдо тесто. Кога ќе биде глатко покријте го да одмори 30 минути.
Растегнете го тестото на дебелина од 1,5 см и вадете поголеми погачици, а потоа од нив со чаша вадете помали. Така добивате исечени ѓевреци. Прекријте со фолија.
Во тенџере ставете шеќер и карамелизирајте го па додајте 1 л вода. Кога ќе зоврие спуштајте ги ѓевреците и гответе ги околу 2 минути.
Вадете ги на крпа на која сте ставиле сусам. Посипете ги со сусам, а потоа наредете ги во плех на кој сте ставиле хартија за печење.
Рерната вклучете ја на 200 степени и печете околу 30 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Топено сирење >
Сосотојки:
500 гр. крем сирење (или сирење по желба)
кашкавал
кулен
Упатства:
Ако сте љубител на сирење ова јадење верувам к?е ве воодушеви. Послужено со фурнаринки и чаша вино со овошје е целосно уживање.
Во огноотпорен сад ставете најпрво ред од крем сирењето, парчиња кулен,сланина или чајна, повторно ред од сирењето и одозгора ставете рендан кашкавал. Печете го во загреана рерна на 250 С околу 15-20 минути. Мег?у сирењето може да ставите и ред бешамел сос.
Фурнаринките овој пат ги направив од тестото за пица(1шолја јогурт, 1 пециво, 2 шолји брашно и 2 лажици масло)
Наздравје
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашни соленки кои се прават за 10 минути >
Сосотојки:
• 250 гр брашно
• 250 гр пченкарно брашно
• 125 гр путер или маргарин
• 125 мл млеко
• 2 јајца
• 1 сув квасец
• 1 лажичка сол
• ? лажичка шеќер
• 1 белка
• семки по избор (сусам, ленено семе, црно семе, ким)
Упатства:
Сите состојки освен семките помешајте ги заедно. Замесете тесто и на набрашнета површина исукајте го во правоаголна форма. Исечете ленти и премачкајте ги со белка па ставете од семките по ваш избор.
Ставете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на темература од 160°Ц 15 минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Путер ѓевречиња >
Сосотојки:
• 250 мл топло млеко
• 125 мл топла вода
• 60 мл масло за јадење
• 2 белки
• 2 лажички шеќер
• 1 сув квасец
• 5 чаши брашно
• 1 лажица путер + уште 40 гр путер за премачкување
• 1 лажичка сол
• 2 жолчки за премачкување
• сусам и лен по желба
Упатства:
Подготовка:
Во голем длабок сад ги ставате водата, млекото, маслото за јадење, 2-те белки, шеќерот, сувиот квасец, брашното и солта. Мешате со лажица и потоа замесувате тесто. Откако тестото ќе биде нелепливо, од горната страна со прстите нанесувте 1 лажица путер и го превртувате од другата страна. Тестото се остава да стаса 30 мин.
Откако тестото е стасано, на набрашнета површина го размесувате. Го делите на 9 топчиња и секое топче го расукувате и го премачкувате со путер (од тие 40 гр путер). Сечете ленти по должина и го виткате како што ви е објаснето на сликата.
Откако ќе ги ставите ѓевречињата во плех обложен со хартија за печење, ги оставате на страна уште 10-тина минути.
Потоа ги премачкувате со 2-те жолчки и наросувте сусам и лен. Печете на 180° Ц, 20 минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
ИНТЕГРАЛНИ ГРИСИНИ >
Сосотојки:
1 килограм интегрално брашно
1 омекнат путер
150 милилитри масло
250 милилитри вода
1 прашак за пециво
1 лажичка сол
сусам (и други семиња по желба)
Упатства:
Се замесува тесто од сите состојки, се вадат форми по желба и се печат на 200 степени 15-20 минути, зависно од големината.
Супер се за со пивце.
Follow me_mother_of_three on Instagram
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Затворена пица во тава >
Сосотојки:
250 гр брашно
3 супени лажици зејтин
8-10 гр пециво
130 мл вода
Половина кафена шолја сол
100 гр кашкавал
5 парчиња шунка или сланина
Упатства:
Замесете го тестото: Исипете 250 гр брашно во сад и додадете ги пецивото, зејтинот и солта. Додадете вода и замесете меко тесто. Поделете го тестото на 2 дела и секој дел обликувајте го во тенок слој. Врз првата кора поставете ги тенките парчиња шунка или сланина. Потоа одозгора покријте со кашкавалот. На крај покријте со вториот слој на тесто и завтикајте ги краевите. Загрејте ја тавата на слаб оган, премачкана со путер или масло. Додадете ја затворената пица и гответе под затворен капак 5-6 минути, додека кората да добие златна боја. Со помош на чинија свртете ја пицата од другата страна и оставете ја да се пече уште 5-6 минути.
Пријатен апетит!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден путер со лешници >
Сосотојки:
200 гр лешници
200 гр чоколадо за готвење
2 лажици мед
Упатства:
Рерната приклучете ја на 200 степени да се загрее.
Лешниците ставете ги на плех за печење и печете ги во рерната не повеќе од 5 минути, колку за да ја ослободат својата арома. Завиткајте ги во чиста крпа и истријте ги од кафеавата лушпа.
Потоа, лешниците ставете ги во блендер и блендирајте ги околу 3 минути, односно додека се претворат во путер.
Чоколадото стопете го на оган, па измешајте го со медот и додајте ги во садот со путерот од лешници. Блендирајте уште малку додека смесата добие изглед на путер. Вака припремениот путер можете да го чувате во фрижидер најдолго 2 недели.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Брзи сендвичи >
Сосотојки:
Потребни состојки:
3 чаши топла вода
1 квасец
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1/3 чаши масло
околу 5 чаши брашно
100 гр. маргарин + 7-8 лажици масло
(за премачкување)
Упатства:
Овие домашни брзи сендвичи се прават со тесто кое не се чека да нарасне а верувам ќе ви станат чести на листа за готвење. Се меси, се оформуваат, се печат 15-тина мин. Севкупно не повеќе од 1 час работа(со се јадење).
Измешајте го квасецот со водата и шеќерот, па додадете ги останатите состојки, постепено додавајќи го брашното и замесете меко тесто. Тестото не се чека да нарасне, веднаш направете 15-20 топчиња(јас направив 15). Секое топче веднаш расукајте го во не многу голема кора и премачкајте го пола со масло/маргарин (растопено), преклопете и пак премачкајте и повторно нежно преклопете(не ги притискајте). Убаво премачкајте ги со маргарин, затоа што маргаринот не дозволува да се залепи тестото и останува празно измеѓу. Не ги притискајте да не се залепат. Премачкајте со јајце измешано со лажица масло и наросете сусам. Печете 10-15 минути во загреана рерна на 250 С. Кога ќе ги испечете прекријте ги со крпа малку да се изладат. Во секој дел ставете по желба сувомеснато, кашкавал, салата, сос.
Follow martinascooking on Instagram
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот